Arkiv for January, 2010

Agnostiker eller ateist?

For en tid siden hadde jeg en diskusjon med en venn om religiøse oppfatninger. Han er vokst opp i et kristent hjem, men har ikke nødvendigvis med seg alle de tilhørende dogmer over i sitt voksne liv. Til tross for at han ikke praktiserer noen religiøse skikker, har oppdragelsen like fullt satt sine spor, for han føler seg åpenbart forpliktet til ikke å forkaste konseptet Gud fullstendig. Et resultat av dette er at han benekter enhver påstand om at han er en ateist, og heller velger å beskrive seg selv som agnostiker. De fleste som har interesse for å diskutere religiøse spørsmål, havner vel før eller siden borti den påstanden. Men er nå dette egentlig et gyldig standpunkt? Er det mulig å posisjonere seg nøytralt mellom teisme (religiøs) og ateisme (ikke religiøs)?
Les mer… »

Første langparti på to år

Søndag 10.januar debuterte jeg i Østlandsserien, og spilte med det mitt første langparti etter at jeg flyttet sørover. Jeg hadde ikke spilt langsjakk på over to år, så det var nok på sin plass at jeg begynte nederst på rangstigen – nederste bord på andrelaget. Les mer… »

Hackere på Facebook

Som Facebook-bruker ser jeg fra tid til annen at det dukker opp statusmeldinger hvor man advares mot “hackere” som ikke må legges til som venn fordi det vil resultere i at fæle ting skjer. Les mer… »

Julehøytid og barneoffer

Nå er julematen fortært og nyttårsfyrverkeriet sendt opp, så det er ikke lenge før hverdagen anno 2010 setter i gang for de fleste av oss. I vår del av verden er julefeiringen er en tradisjon med dype røtter, men hva er det egentlig vi feirer? I barneskolen lærer vi at Jesus ble født i en stall i Betlehem, og at tre vise menn kom for å gi ham gaver. Det er imidlertid relativt bred enighet om at Jesus, om han i det hele tatt har eksistert, overhodet ikke ble født 25. desember i starten av vår tidsregning. Det som derimot er påfallende, er hvordan denne datoen havner like etter vintersolverv, akkurat når solen begynner å stige igjen etter å ha trukket seg tilbake i et halvt år sett fra vårt ståsted på den nordlige halvkule. Les mer… »